معرفی کانون توسعه مهارتهای رایانهای
امروزه موضوع مهارتهای رایانهای، ضمن آنکه بحثی روزآمد است، ماهیتاً دارای جنبههای فراوانی نیز از رویکردهای آیندهنگارانه میباشد. بدون شک، دامنه مهارتهای رایانهای آنچنان میتواند گسترده و عمیق باشد که به تمامی ظرفیتها و توان خلاقیتی انسان پاسخ دهد.
جلوههای پردازش آلمانها، صفحهپردازی، مدل و منو بارگذاری، فقط صورتی اولیه از این دامنه گسترده هستند.
با ورود رایانه به صحنه زندگی حرفهای، بسیاری را گمان بر این بود که دامنه اشتغال تنگ خواهد شد و کامپیوتر جای فرد را خواهد گرفت. اما واقعیتها این را نشان میدهد که با ورود کامپیوتر و ماشین الکترونیک و خودکار- روبوتها- اگر مشاغل «کاربَر» رو به کاهش رفتند، اما، نزدیک به سه یا چهار برابر آنچه که کاسته شد، از طریق «مشاغل نو مرتبط با کامپیوتر و روبوت» زاده شدند.
وجود بسیاری از شرکتهای برنامهنویسی، دادهپردازی، IT، آموزش، طراحی کامپیوتری، طراحی فضاهای مجازی برای آموزش در تمامی زمینههای حرفهای، سیمیلاتورها (مشابهسازهای فضای عملیات مربوط به حرفه در محیط مجازی)، برنامهنویسی روبوتها، خدمات فنی و پشتیبانی از سیستمها، اتوماسیونهای اداری، آموزش منابع انسانی برای کار با کامپیوتر و... همه جلوههایی از مشاغل جدید هستند که به تمامی بر پایه «تفکر و رفتارهای دانشورزانه نوین» شکل گرفتهاند.
بر این اساس اهتمام برای نشر «دانش و مهارت» در حوزه رایانه، آن هم در فضاهای شهری و به ویژه از سوی مدیریت شهری، روایت دیگری از همپایی با پدیدههای زندگی معاصر را نشان میدهد.
به طور اساسی، این نگاه حکایت از ایدهای میکند که متأثر از آن، شهر و فضاهای شهری «غنا و عمق» مییابند و با بهرهمندی محلات از این ظرفیت، بر ظرفیت این بخش مهم از فضاهای شهری در پیوند با آحاد جامعه، به ویژه نوجوانان و جوانان، افزوده میشود.
به طور قطع میتوان باور داشت که ورود به این عرصه از سوی محلات و حوزههای همسایگی هم مکان، به مفهوم یک جهتگیری جامع برای افزایش سرانه دانش آحاد جامعه از مهارتهای رایانهای است، اقدامی که به صورت مستقیم میتواند در برخورداری هر فرد از یک سیستم کامپیوتری (PC و یا لبتاپ وای پَد و...) بیفزاید.
این چنین رویکردی گامی برای دسترسی به فرآیندهای نوین زندگی است. فرآیندهایی که حاصل آن، رسیدن به مقیاسهای زیر است:
- آشنایی عملی با قابلیتهای کامپیوتر و تمامی سیستمهای الکترونیک از این دست
- فراگیری مهارتهای کار با کامپیوتر
- ارتقای سطح تواناییها در IT و به این ترتیب تسلط بر روشهای انجام نیازهای مرتبط با سیستمهای بانکی، اداری، مخابراتی، ارسال و دریافت پیام و به طور کلی بهرهبرداری مطلوب از شبکههای اینترنت و...
- ارتقای سطح کارآیی کاربران خانگی و اداری کامپیوتر
- ایجاد زمینه برای توسعه سرمایهگذاری در بخش IT
- و بالاخره ترویج فرهنگ IT
در زیر بخش مربوط به توصیف مهارتهای کامپیوتری، به مواردی به شرح زیر توصیه و تأکید میشود. به طور معمول به جنبههایی که از آنها نام برده میشود، «7 مهارت کامپیوتری» نیز گفته میشود.
1- مفاهیم اساسی تئوری IT.
2- مقدمهای بر ویندوز- استفاده از مدیریت فایلها
3- واژهپردازی، مقدمهای بر word مایکروسافت
4- مقدمهای بر صفحات گسترده EXCEL، مایکروسافت
5- پایگاههای داده، مقدمهای بر Access، مایکروسافت
6- ابزار معرفی و نمایش Power point، مایکروسافت
7- خدمات اطلاعاتی شبکه، اینترنت و پست الکترونیک
اقدام مدیریت شهری تهران و معاونت امور اجتماعی و فرهنگی در جهت ایجاد کانون مهارتهای کامپیوتری در قالب طرح «شکوفا»- شهروند کارآمد و فنآوری اطلاعات- که پهنهای از فعالیت خانههای IT در محلهها را منعکس میکند، نشان از اقدامهای بنیادینی دارد که به بهترین وجه میتواند در ترویج فرهنگ IT، مؤثر باشد. اقدامی که در تناسبی ارزشمند، قادر است بین شهروند معاصر، زندگی معاصر و دانش معاصر ارتباط معنادار و مفید برقرار سازد.